Bratislava, 19.7.2023

Oslavy 70. jubilea Slovenskej akadémie vied, najväčšej vedeckej inštitúcie na Slovensku, sa niesli v znamení prezentácie výskumných tém a výsledkov jednotlivých pracovísk. Po pandemickej prestávke sa 23. a 24. júna 2023 na Námestí M. R. Štefánika pri OC Eurovea opätovne uskutočnilo podujatie Víkend so SAV.

Deti aj dospelí sa mohli tešiť na dvojdňový festival vedy, na ktorom sa predstavili pracoviská SAV z celého Slovenska. Návštevníkov uvítalo viac ako 45 vedeckých stánkov, ktoré do hlavného mesta priniesli najnovšie výskumné výsledky, interaktívne exponáty a zábavné vedecké aktivity nielen pre najmenších. Program na pódiu doplnili prednášky vedcov a vedkýň na najrôznejšie témy a rôzne diskusie.

Víkend so SAV využíva atraktívnu formu „pouličného festivalu“ a primárne je určený pre detského návštevníka, počas doterajších dvoch ročníkov však zaujal aj dospelých záujemcov. Nechýba množstvo súťaží, mladí návštevníci si môžu vyskúšať rôzne vedecké pokusy či vypočuť pútavé prednášky vedcov. Jedným zo zúčastnených pracovísk bol aj Ústav hydrológie SAV, v. v. i. a ponúkol svoju víziu „Voda v krajine“. Tento rok nás trochu potrápilo počasie, hlavne silný vietor, ktorý nedovoľoval rozprestrieť väčšie postre, ktoré by boli veľmi nápomocné pri vysvetľovaní problematiky prúdenia vody v prírode.

 

Návštevníkom festivalu sme ponúkli:

  • video ukážky merania rýchlosti prúdenia vody a prietoku v otvorených korytách (FlowTracker a River Surveyor (SonTek/YSI),
  • video ukážky odoberania vzoriek dnových nánosov (Beeker Sampler, Multisampler),
  • ukážky merania batymetrie a kvality vody vo vodných útvaroch autonómnym hydrografickým mapovacím zariadením AUV EcoMapper (schopného samostatne sa pohybovať na povrchu a pod povrchom vodnej hladiny a vykonávať zber údajov),
  • ukážky stanovenia rôznych ukazovateľov kvality vody (pH, vodivosť, teplota) v znečistených vzorkách vody multiparametrickou sondou, ukážky biouhlia, mikroplastov a vodoodpudivosti pôdy.

Veľký úspech najmä u detí, ale aj ich rodičov a dokonca starých rodičov vyvolal kvíz, týkajúci sa prúdenia vody v prírode, ale aj vedomostí o slovenských i svetových riekach. Deti boli odmeňované Diplomom i sladkými cukríkmi.

Viacej fotografií z podujatia nájdete tu.