Bratislava, 17.7.2023

 

V dňoch 19.06.2023 do 14.07.2023 navštívila Ústav hydrológie Slovenskej akadémie vied, v. v. i. Dr. Liudmyla Malytska z Oddelenia aplikovanej meteorológie a klimatológie pri Ukrajinskom hydrometeorologickom ústave Štátnej služby pre mimoriadne situácie Ukrajiny a Národnej akadémie vied Ukrajiny. Liudmyla je mladou výskumníčkou s deväťročnou praxou, v roku 2020 úspešne obhájila svoju dizertačnú prácu.

Počas svojej mesačnej stáže sa Dr. Malytska zúčastnila komplexného výcvikového programu na Oddelení hydrológie povrchových vôd, ktorý zahŕňal kľúčové oblasti hydrológie – povodne, sucho, kvalitu vody. Hlbšie sa venovala riešeniam založeným na prírode pre riadenie rizika povodní. V rámci pobytu navštívila viaceré slovenské inštitúcie, zaoberajúce sa vodou, napr. Výskumný ústav vodného hospodárstva v Bratislave a jeho Hydrotechnické laboratórium, Katedru vodného hospodárstva na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, kde sa zaoberala modelovaním erózie pôdy, vrátane analýzy procesov erózie pôdy v zmenených klimatických podmienkach pomocou USLE rovníc. Na Slovenskom hydrometeorologickom ústave sa oboznámila s modernými hydrometrickými prístrojmi a spracovaním údajov. Ku koncu pobytu sa zúčastnila experimentálnych terénnych meraní množstva a kvality vody v povodiach Malých Karpát (povodie Gidry, Parnej a Trnávky). Stáž absolvovala spoločne so Stanislavom Moskalenkom, asistentom katedry hydrológie a hydroekológie z Geografickej fakulty Kyjevskej národnej univerzity Tarasa Ševčenka v Ukrajine.

Okrem výcvikových stretnutí sa Dr. Malytska aktívne zúčastnila podujatí, ktoré propagujú vedeckú prácu, ako napríklad "Víkend so SAV" a "Deň Dunaja". Tieto stretnutia jej poskytli príležitosť na kontakt s kolegami výskumníkmi, zdieľanie odbornosti a diskusiu o potenciálnych spoluprácach.

 

Pavla Pekárová, Pavol Miklánek, Zbyněk Bajtek, 14. 07. 2023