Bratislava, 5.10.2022

16. ročník festivalu vedy – Európska Noc výskumníkov 2022 sa tento rok uskutočnil 30. septembra 2022, a to súčasne v piatich mestách Slovenska - v Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade, Žiline a Košiciach. Mottom tohtoročného festivalu bolo „Dôverujme vede“, na margo potreby lepšie sa orientovať v záplave veľkého množstva informácií a žiaľ aj dezinformácií. Cieľom podujatia bolo upriamiť pozornosť širokej verejnosti na relevantné zdroje informácií, ktorých garantmi sú práve výskumníci a výskumné inštitúcie. Téma dôvery vo vedu rezonovala celým programom, s prepojením na aktuálne témy ako klimatická kríza, udržateľnosť, či vojnový konflikt na Ukrajine. Bohatý a maximálne pestrý program sa snažil osloviť všetky vekové kategórie a záujmové skupiny, návštevníci podujatia boli zapájaní do rôznych aktivít, zážitkového vzdelávania a informovaní tak, aby lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja. Ako každoročne boli špeciálnou cieľovou skupinou podujatia najmä deti v školskom veku, so zámerom zvýšiť ich záujem o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Náš ústav sa na tomto podujatí zúčastnil v Bratislave, aj v Poprade.

V Bratislave v Starej tržnici prezentoval náš ústav vedecký stánok pod názvom „VODA – dôležitá strategická surovina dneška“. V tomto stánku mohli návštevníci vidieť ukážky biouhlia, mikroplastov a merania fotosyntézy; ukážku možnosti merania multiparametrickou sondou YSI (sonda, schopná merať viac údajov naraz, napr. teplotu, rozpustený kyslík, vodivosť, celkové množstvo rozpustených látok, pH; ukážky stanovenia rôznych ukazovateľov kvality vody v rôzne znečistených vzorkách vody; ukážky videí z meraní prístrojmi na meranie rýchlostí prúdenia vody a prietoku v otvorených korytách (FlowTracker a River Surveyor (SonTek/YSI), videoukážky spôsobov merania ich zanesenia a odoberania vzoriek nánosov na zrnitostný rozbor (Beeker Sampler, Multisampler) na zistenie ich priepustnosti, ovplyvňujúcej interakciu s podzemnou vodou, ukážky meraní pomocou hydrografického mapovacieho zariadenia EcoMapper (schopného samostatne sa pohybovať na povrchu a pod povrchom vodnej hladiny a vykonávať zber hĺbkových údajov a kvalitatívnych parametrov vody (teplota, konduktivita, pH, rozpustený kyslík, ORP); ukážku aplikácie zelenej infraštruktúry; model monitorovania opakovania hydrologických cyklov, atď. Deti si mohli otestovať svoje geografické vedomosti o slovenských riekach a nádržiach, ako aj o vode a jej vlastnostiach formou vedomostných kvízov.

V Poprade pracovníci nášho detašovaného pracoviska v Liptovskom Mikuláši prezentovali svoju prácu vo vedeckom stánku pod názvom „Hory a voda“, v ktorom predviedli návštevníkom ukážky prístrojov, ktoré sa používajú  pri experimentálnom hydrologickom výskume v horskom povodí, ukážky videí z ich terénnych meraní, interaktívny kvíz pre deti „Nájdi rieku“, atď.