Bratislava, 2.10.2019

V piatok 27. septembra 2019 sa konala v Bratislave po celý deň až do neskorých nočných hodín Noc výskumníkov 2019. V priestoroch Starej tržnice a V-klubu sa prezentovali vedci zo Slovenskej akadémie vied aj iných inštitúcii.

Ústav hydrológie SAV prezentovali vo svojom stánku pracovníci Oddelenia hydrológie povrchových vôd výkladom o povrchových vodách Slovenska, videoprezentáciou terénnych prác, zaujímavým kvízom pre deti (ale aj dospelých) a praktickými ukážkami merania kvality vody multiparametrickou sondou YSI Professional Plus. Zaujala aj maketa, znázorňujúca historické povodne na hornom úseku Dunaja.

Pracovníci z Oddelenia hydrológie podpovrchových vôd ukázali návštevníkom možnosti merania vlhkosti pôdy -  zistenie momentálnej vlhkosti (pomocou sondy TDR – Time Domain Reflectometry) aj dlhodobý monitoring vlhkosti pomocou senzorov inštalovaných v pôde (prezentované boli senzory ECH2O). Mali tiež pripravený výklad o biouhlí, pričom návštevníkom vysvetlili ako sa vyrába, jeho aplikáciu do pôdy a účinky na pôdu, rastlinu a atmosféru. Návštevníkom bolo tiež vysvetlené, že pôda môže byť za istých okolnosti aj vodoodpudivá Záujemci mali možnosť si sami vyskúšať tento zaujímavý jav a porovnať ho s infiltráciou vody do piesočnatej, či hlinitej pôdy. Bolo im vysvetlené aj to, za akých okolností môže vodoodpudivosť v prírode vzniknúť a aké má následky.