Bratislava, 9.11.2018

Dňa 7. novembra 2018 si pracovníci Ústavu hydrológie SAV pripomenuli 65. výročie založenia tejto organizácie a to slávnostným seminárom, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia univerzít a výskumných pracovísk podobného zamerania ako zo Slovenska, tak aj zo zahraničia. Predseda Vedeckej rady ÚH SAV Dr. Miklánek privítal všetkých hostí a odovzdal slovo riaditeľke ÚH SAV Dr. Velískovej, ktorá vo svojej prezentácii previedla prítomných nielen históriou organizácie, ale aj jej súčasným životom. Spomenula, že voda je unikátna tekutina a niet pochýb o tom, že dostupnosť vody vo vhodnom množstve a kvalite je jednou z primárnych podmienok udržateľnosti života na Zemi. Preto vedci z Ústavu hydrológie SAV vnímajú a reagujú, a bude nutné, aby aj v budúcnosti reagovali a získavali informácie o vlastnostiach hydrosféry na území  našej krajiny a pre našu krajinua samozrejme snažili sa ich pretaviť na informácie, užitočné pre celé ľudstvo. Účastníkov slávnostného semináru v tomto zmysle pozdravil a aj podporil svojim vystúpením člen Predsedníctva SAV Dr. Kučera, ktorý zároveň poprial ÚH SAV ešte mnoho ďalších úspešných a zmysluplných rokov. O slovo požiadal aj prof. Szolgay, prodekan pre vedeckovýskumnú činnosť a zahraničné vzťahy Stavebnej fakulty STU Bratislava, ktorý vysoko vyzdvihol prácu ÚH SAV, ako aj dlhodobú úspešnú a vzájomne prospešnú spoluprácu, zameranú na oblasť hydrológie a vodného hospodárstva a následne odovzdal vedeniu ÚH SAV v mene dekana fakulty Plaketu akademika Duba, udelenú za významnú dlhoročnú vedeckovýskumnú spoluprácu a za prínos pri formovaní absolventov SvF STU v Bratislave. Význam a ocenenie medzinárodnej spolupráce, ako i vedeckej práce ÚH SAV bolo vyjadrené aj udelením Diplomu rektora Széchenyi István University a dekana Fakulty poľnohospodárstva tejto univerzity. Semináru sa zúčastnili aj zástupcovia MŽP SR zo sekcie vôd, ktorí prejavili záujem o spoluprácu.

Na záver slávnostnej časti semináru vystúpili s kultúrnym programom členovia folklórneho súboru Gymnik, po ktorom boli hostia pozvaní na prehliadku priestorov a prístrojového vybavenia ÚH SAV.

Zopár slov k histórii Ústavu hydrológie SAV 

1953 - Vodohospodárske laboratórium 
1959 - Ústav hydrológie a hydrotechniky SAV
1963 - Ústav hydrológie a hydrauliky SAV
1993 - Ústav hydrológie SAV

Nevyhnutnosť poznania obehu vody v prírode a potreba zabezpečenia dostatku vody pre Slovensko bola dôvodom založenia Ústavu hydrológie SAV a to uznesením Predsedníctva SAV zo dňa 22.9.1953 pod názvom Vodohospodárske laboratórium SAV. Zakladateľom tohto pracoviska – ako aj jeho prvým riaditeľom – bol prof. Ing. Oto Dub. Cieľom aktivít pracoviska bol rozvoj teoretickej hydrológie a riešenie aktuálnych problémov v oblasti hydrauliky povrchových, pôdnych a podzemných vôd. V roku 1959 bolo Vodohospodárske laboratórium SAV premenované na Ústav hydrológie a hydrotechniky SAV a v roku 1963 pracovisko zmenilo svoj názov na Ústav hydrológie a hydrauliky SAV. Tieto zmeny názvov lepšie charakterizovali štruktúru vedecko-výskumných činností ústavu. Po roku 1989 nastali na ústave výrazné zmeny. Stav pracovníkov sa zredukoval zo 108 na 50, zmenila sa forma financovania z rozpočtovej formy na príspevkovú (od 1.1.1993). Zmena zamerania pracoviska na výskum hydrologických javov sa odrazila aj na zmene názvu ústavu - od 1.3.1993 bola organizácia na základe uznesenia P SAV premenovaná na Ústav hydrológie SAV.

Ústav hydrológie SAV so sídlom v Bratislave má na Slovensku nezastupiteľné postavenie. Hydrológia ako súčasť prírodných vied je založená na využívaní základných prírodných zákonov, ale v oblasti aplikácii poznatkov musí získavať originálne informácie o vlastnostiach hydrosféry Slovenska.

Vedci na Ústave hydrológie SAV sa v súčasnosti zaoberajú zdrojmi vody, a to zákonitosťami ich tvorby, zmenami ich kvantity aj kvality, zákonitosťami ich prúdenia, dopĺňania, vysychania, ako i vzniknutými extrémami (povodne a suchá) pod impaktom klimatických aj antropogénnych zmien prostredia.