Bratislava, 9.10.2018

V piatok 28.09.2018 sa konal 12. ročník Európskej noci výskumníkov, kde v 7 slovenských mestách viac ako 1500 účastníkov prezentovalo svoju prácu na jednom z najväčších festivalov vedy na Slovensku.

Za  Ústav hydrológie tento rok pripravilo a prezentovalo svoje výsledky Oddelenie hydrológie podpovrchových vôd, a to v Bratislave v Starej tržnici pod vedením Ing. Petra Šurdu, PhD. a pod vedením Ing. Milana Gomboša, CSc. v Košiciach v priestoroch OC Atrium Optima.

Názov nášho stánku v Starej tržnici „Voda a pôda – systém, ktorý vás prekvapí“, prilákal mnohých záujemcov. Návštevníci sa mohli dozvedieť o základných vlastnostiach pôdy, hydraulickej vodivosti a retencii vody v pôde. Mohli si odmerať vlhkosť vystavených vzoriek pôd pomocou elektromagnetických (EM) senzorov, a tiež vidieť možnosti automatického monitoringu vlhkosti a teploty pôdy pomocou podobných EM senzorov trvalo inštalovaných v pôde. Veľký záujem bol o vodoodpudivé pôdy, ktorých vlastnosti prekvapili nielen deti, ale aj dospelých. Vysvetlili sme, za akých podmienok vzniká vodoodpudivosť pôd, a tiež sme upozornili na riziká spojené s tvorbou povrchového odtoku na týchto pôdach predovšetkým po dlhom a suchom období. Minidiskovým infiltrometrom sme demonštrovali rozdielnu rýchlosť infiltrácie vody do rôznych pôd. Študenti, ale aj rodičia s deťmi a seniori, prejavili záujem otestovať svoje vedomosti v kvíze z oblasti geografie a hydrológie Slovenska. Na postroch, ktoré boli súčasťou výstavy, si mohli návštevníci pozrieť činnosti, ktorými sa zaoberá Oddelenie hydrológie podpovrchových vôd a prístroje, s ktorými pracujeme na Ústave hydrológie SAV. Súčasťou našej výstavy bola aj prezentácia fotografií z terénnych meraní našich pracovníkov.

 

Názov stánku v Košickej Optime „Voda v pôde“ oslovil tiež mnohých záujemcov všetkých vekových kategórií, od najmenších až po dôchodcov. Prezentovali sme ukážkové meranie nasýtenej a nenasýtenej hydraulickej vodivosti piesku s využitím tenzného a minidiskového infiltrometra. Účastníkom sme vysvetlili na akom princípe je založená funkčnosť uvedených prístrojov. Hlavne deti a študenti prejavili veľký záujem o merania pH rôznych kyslých a zásaditých roztokov pomocou poľnej súpravy na stanovenie pH v kvapalinách a pôdach. Nielen u detí, ale aj u rodičov sa veľkému záujmu tešili "slepé mapy", na ktorých si mohli skúsiť ako poznajú našich 10 najväčších riek a 10 najznámejších nádrží. Okrem toho boli prezentované postery, na ktorých mohli záujemcovia vidieť aktivity Výskumnej základne pre hydrológiu nížin ÚH SAV ako aj výstavbu lyzimetrickej stanice v Petrovciach nad Laborcom, jej účel a výsledky. Návštevníci mali tiež možnosť pozrieť si prezentáciu o lyzimetrickej stanici a videá z odberov pôdnych monolitov do jednotlivých lyzimetrov.

 

Počas celého trvania akcie Európskej noci výskumníkov sme sa stretli so záujmom a priaznivými ohlasmi tak v Košiciach ako aj v Bratislave, o čom svedčí aj rozhovor Ing. Hany Hlaváčikovej, PhD. uverejnený na stránke SAV

https://www.sav.sk/index.php?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=7837

 

Fotografie sú dostupné vo fotogalérii