Bratislava, 18.5.2018

Súčasťou výstavy CONECO – RACIOENERGIA – VODA_2018 bola aj odborná konferencia s názvom H2ODNOTA JE VODA. Odborníci z viacerých oblastí diskutovali o fenoméne sucha a ako jeho dopadom na Slovensku predchádzať.

Vode, ktorá je strategickou surovinou štátu, ako aj ochrane jej zdrojov je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. „Voda je často vnímaná ako niečo samozrejmé, bežné a obyčajné. Uvedomiť si hodnotu vody, situáciu s vodou v celosvetovom meradle je výzvou pre nás všetkých,“ povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia N. Kurilla. Podľa jeho slov práve fenomén sucha je oblasť, ktorá si vyžaduje nadrezortný prístup.

Konferencia H2ODNOTA JE VODA nadväzuje na Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody - H2ODNOTA JE VODA, ktorý v marci tohto roka schválila vláda SR. Akčný plán obsahuje konkrétne kroky ako bojovať s dôsledkami sucha a nedostatkom vody na Slovensku. Zameriava sa na preventívne, ale aj krízové a operatívne opatrenia. Financované majú byť najmä z Európskych fondov a Environmentálneho fondu. Realizácia týchto opatrení je prvý krok v riešení problematiky sucha a nedostatku vody na Slovensku.

Proaktívnym prístupom chcú odborníci envirorezortu ako aj iných rezortov a akademickej obce. prispieť k zodpovedným a efektívnym riešeniam. Za Ústav hydrológie SAV sa konferencie zúčastnili vedecká tajomníčka Ing. Renáta Dulovičová a Ing. Justína Vitková, PhD.